Carrefour België steunt lokale producenten door hen toegang te geven tot al haar winkels

Carrefour België steunt lokale producenten door hen toegang te geven tot al haar winkels

Donderdag 9 april 2020- Carrefour telt vandaag een indrukwekkend aantal lokale artikelen: meer dan 10.000 streekproducten van 728 producenten in heel België. Het aanbod van streekproducten wisselt naargelang de Carrefour-winkel, want de producten komen van kleine landbouwbedrijven. In deze bijzondere tijden is de samenwerking met lokale producenten belangrijker dan ooit want door de coronamaatregelen is de afzetmarkt van de lokale producenten beperkt, nu horecazaken en markten zijn gesloten. Daarom hebben ze dan ook toegang tot al onze winkels en niet enkel tot die in hun regio.

Het principe is het volgende: een lokale producent en een winkeldirecteur sluiten een akkoord, zonder tussenkomst van de aankoopcentrale van Carrefour. Dit laat toe om te werken volgens de principes van de korte keten: de producenten leveren rechtstreeks aan de winkels. Ook past Carrefour zich aan het natuurlijke productieproces aan en respecteert de seizoenen en het tempo van de producent. Om een bevoorrechte relatie op te bouwen met de producenten, krijgen de producten een eigen plaats in de winkel. Carrefour garandeert transparantie over de herkomst en de authenticiteit van het product.

Het aanbod van lokale producten varieert van winkel tot winkel, omdat de producten afkomstig zijn van kleine boerderijen. Dat garandeert de versheid van de producten. Kleine producenten vergroten dankzij de samenwerking met Carrefour hun afzetmarkt. De klanten vinden authentieke producten uit hun regio in de rekken en Carrefour vergroot met dit aanbod dat de korte keten bevordert haar klanttevredenheid. In principe kunnen Carrefour-winkels samenwerken met boerderijen die gelegen zijn binnen een straal van 40km rond hun winkel (met uitzondering van winkels die gelegen zijn in Brussel). Omwille van de coronacrisis heeft Carrefour beslist om deze regel op te heffen. Carrefour-winkels kunnen nu samenwerken met producenten uit heel België.

Zo vinden de klanten nu bijvoorbeeld bloem van de Moulins de Statte in Hoei, eieren van Rollie uit Kortrijk, zuivelproducten van La Ferme du Tambourin in Rebecq en de snoepjes van Confisierie Pascaline in Tubeke in de winkels.

De commercialisatie van lokale producten van bij ons werd in 2012 gelanceerd in de hypermarkten. Kleine lokale producenten hebben maar moeilijk toegang tot de rekken van de grootdistributie, en dit terwijl 70 procent van de consumenten het belangrijk vindt om de origine te kennen van wat ze eten. Daarom heeft Carrefour een charter ontwikkeld dat haar procedures aanpast aan de kleine structuren en werkwijzen van deze producenten. Hierdoor krijgen ze meer zichtbaarheid om hun producten aan te bieden aan consumenten in hun regio.

Guy De Mol, Administrateur Moulins de Statte (Hoei)
“Ik wil Carrefour feliciteren met haar proactiviteit ten aanzien van de ontwikkeling van de lokale sector, evenals met het verdedigen van onze belangen en de nuttige inzichten in de nationale vraag. Covid-19 heeft minstens één positief punt: de urgentie om lokale economische banden te herstellen. Laten we samen onze inspanningen voortzetten.”
Dirk Kekenbosch, Rollie’s (Kortrijk)
“Dat we kwalitatief hoogstaande eieren produceren was tot op heden slechts voor West-Vlaanderen en een klein gebied grenzend aan Gent een bekend feit. De Carrefour-klanten grijpen trouw naar onze producten. Voor ons is een markt open gegaan, waarbij we de consument uit onze grootsteden ook kunnen winnen voor het betere product van lokale bodem. In tijden van crisis moeten we immers terugvallen op onze eigen krachten, op onze eigen land- en tuinbouw.”
Bernard Bartholomé, La Ferme du Tambourin (Rebecq)
“We willen Carrefour bedanken voor de succesvolle resultaten van de afgelopen weken. In deze moeilijke tijden voor iedereen is ondersteuning van onze producten belangrijk, zowel financieel als moreel. Deze samenwerking stelde ons in staat elkaars werk te behouden of zelfs te laten groeien. Door de lokale producten van onze productie te benadrukken, hebben we ook contact kunnen onderhouden met onze klanten die hun wekelijkse markten zijn ontnomen.”
Gauthier de Ghellinck, Confiserie Pascaline (Tubeke)
“Carrefour heeft naar mijn mening het sterkste imago wat betreft het promoten van lokale producenten. De grootte van de rekken die in winkels aan dit thema zijn gewijd, is daarvan het beste bewijs. Dit initiatief toont eens te meer de toewijding, aandacht en kritisch denken van Carrefour aan de problemen die alle actoren in de voedselketen dagelijks tegenkomen (Carrefour als distributeur, wij als producenten, zonder natuurlijk de consument te vergeten). De crisis die we vandaag meemaken, is ongekend en ieder van ons moet zich voortdurend aanpassen aan een wereld die elke dag verandert.”
Over Carrefour België

Carrefour bekleedt een unieke positie in België dankzij haar uiteenlopende winkel formats, haar aanbod en de meer dan 11.000 gemotiveerde mannen en vrouwen die klaar staan om de klant te helpen en hem te bieden wat hij nodig heeft om evenwichtig en aangenaam te leven. De ambitie van Carrefour is de leider te worden op het vlak van de voedseltransitie voor iedereen. Haar programma met concrete acties, zoals Act for Food is bedoeld om mensen de mogelijkheid te geven om beter te eten.

Het engagement van Carrefour België op het gebied van haar sociale verantwoordelijkheid werd erkend: de retailer won de prijs ‘CSR Professional of the Year 2018′.

Met 40 Hypermarkten Carrefour, meer dan 440 Carrefour Market supermarkten, ongeveer 300 Carrefour Express buurtwinkels en meer dan 200 afhaalpunten voor Carrefour Drive, is Carrefour België de eerste en enige winkelketen die de klant in elke levens- en consumptiefase begeleidt.

Dankzij de lokale verankering in bijna elke gemeente en een uniek aanbod van meer dan 10.000 lokale en meer dan 4.500 bioproducten is Carrefour België de partner van het dagelijkse leven. Daarom doen dagelijks 700.000 klanten en jaarlijks zo’n 80% van de gezinnen in België hun inkopen bij Carrefour.

Carrefour België maakt deel uit van de Carrefour groep, een van de belangrijkste food retailers ter wereld met meer 321.000 medewerkers. Met een omzet van bijna 80,7 miljard euro in 2019, waarvan meer dan de helft buiten Frankrijk werd gegenereerd, telt Carrefour nu 12.225 winkels in meer dan 30 landen.