Carrefour doet mee aan de Bewuste Visweek

Evere, 22 september 2020 – Een werkelijke ramp voor het milieu: overbevissing treft de meeste wateren in de wereld. Om dit globale probleem te bestrijden, moeten Belgische retailers en consumenten een steentje bijdragen. Een verantwoordelijkheid die Carrefour nauw aan het hart ligt aangezien het behouden van de natuurlijke rijkdommen van de zee één van de pijlers is van haar “Act for Food”-programma. Daarom organiseert de retailer dit een jaar een festival voor verantwoordelijk vissen. Met dit nieuwe initiatief dat plaatsvindt tussen 23 en 28 september sluit Carrefour zich aan bij de Bewuste Visweek, een beweging gelanceerd  door de onafhankelijke labels MSC (duurzame visserij) en ASC (verantwoordelijke aquacultuur).

Overbevissing leegt de oceanen en vernietigt ecosystemen. Carrefour is zich bewust van dit wereldwijde probleem en nam het als actiepunt op in haar “Act for Food”-programma. De retailer zet zich zo in voor het behoud van mariene hulpbronnen zodat toekomstige generaties nog toegang zullen hebben tot een gevarieerd dieet. 

Om ervoor te zorgen dat de verschillende vissoorten gerespecteerd worden, heeft de  Carrefour Groep allerlei maatregelen genomen. Carrefour biedt zeevruchten aan van duurzame visserij met respect voor natuurlijke hulpbronnen. Bovendien zullen tegen 2022 75% van de zeevruchten van het merk Carrefour afkomstig zijn van verantwoorde visserij en aquacultuur. 

Wat betekent dit concreet in de winkel? 

Om deze nieuwe ambitieuze doelstelling te bereiken, voert Carrefour haar inspanningen op. Onlangs voegde het merk nog gerookte Omegabaars gekweekt in duurzame aquacultuur van de Kwaliteitsketen Carrefour en verse zalm 100% afkomstig uit de Kwaliteitsketen Carrefour of BIO toe aan haar assortiment.

Gezien de engagementen van de Groep was het voor Carrefour dan ook een logische stap deel te nemen aan de Bewuste Visweek, een bewustmakingsevenement gelanceerd door de onafhankelijke labels MSC en ASC. Om deze beweging te steunen, organiseert Carrefour van 23 september tot en met 28 september haar eigen festival voor verantwoordelijk vissen. Carrefour zal tijdens dit festival verschillende producten in de kijker zetten. Daarnaast zullen er in de Hyper en Market verschillende promoties aangeboden worden op ondere andere mosselen, kabeljauwharten en garnalen. 

Effectieve maatregelen tegen overbevissing

Hoe maak je een verantwoorde keuze? Voor de consument is het niet altijd eenvoudig wegwijs te vinden tussen de verschillende voedseletiketten.

  • Het MSC-label (Marine Stewardship Council) garandeert het gebruik van duurzame visserijtechnieken. MSC zet zich in voor een gezonde toekomst voor de oceanen en beloont vissers die verantwoord werken.

  • Het ASC-label (Aquaculture Stewardship Council) garandeert dat de vis afkomstig is van duurzame kwekerijen met een lage impact op de zeeën en oceanen, het milieu en de omgeving. Daarnaast moeten ze ook respectvol omgaan met hun werknemers en de lokale bevolking.

  • Dankzij bevoorrechte partnersschappen met lokale producenten, hebben de producten van de Kwaliteitsketen Carrefour strikte specificaties met respect voor het milieu en worden ze voor iedereen vergoed tegen een eerlijke prijs.

  • Carrefour Bio-producten zijn gecertificeerd door onafhankelijke organisaties en voldoen aan de biologische landbouwnormen (geen chemische meststoffen of synthetische pesticiden, geen GGO's, enz.).

Zo kunnen bepaalde zeevruchten onder verschillende labels worden gecertificeerd (zoals bijvoorbeeld de Kwaliteitsketen Carrefour en ASC).

Over Carrefour België

Carrefour bekleedt een unieke positie in België dankzij haar uiteenlopende winkel formats, haar aanbod en de meer dan 11.000 gemotiveerde mannen en vrouwen die klaar staan om de klant te helpen en hem te bieden wat hij nodig heeft om evenwichtig en aangenaam te leven. De ambitie van Carrefour is de leider te worden op het vlak van de voedseltransitie voor iedereen. Haar programma met concrete acties, zoals Act for Food is bedoeld om mensen de mogelijkheid te geven om beter te eten.

Het engagement van Carrefour België op het gebied van haar sociale verantwoordelijkheid werd erkend: de retailer won de prijs ‘CSR Professional of the Year 2018′.

Met 40 Hypermarkten Carrefour, meer dan 440 Carrefour Market supermarkten, ongeveer 300 Carrefour Express buurtwinkels en meer dan 200 afhaalpunten voor Carrefour Drive, is Carrefour België de eerste en enige winkelketen die de klant in elke levens- en consumptiefase begeleidt.

Dankzij de lokale verankering in bijna elke gemeente en een uniek aanbod van meer dan 10.000 lokale en meer dan 4.500 bioproducten is Carrefour België de partner van het dagelijkse leven. Daarom doen dagelijks 700.000 klanten en jaarlijks zo’n 80% van de gezinnen in België hun inkopen bij Carrefour.

Carrefour België maakt deel uit van de Carrefour groep, een van de belangrijkste food retailers ter wereld met meer 321.000 medewerkers. Met een omzet van bijna 80,7 miljard euro in 2019, waarvan meer dan de helft buiten Frankrijk werd gegenereerd, telt Carrefour nu 12.225 winkels in meer dan 30 landen.